Digitaal Nalatenschap

Wat gebeurt er met je digitale nalatenschap?

 Steeds meer en meer gebeurt er via de digitale wereld. Daardoor heeft iedereen ook steeds meer digitale bezittingen. En ja, ook digitale bezittingen behoren tot de erfenis. Mensen bellen, betalen, mailen en leven via hun digitale apparaten. Maar wat als iemand plotseling overlijdt? Hoe kom je als nabestaande dan bij belangrijke bestanden met emotionele- of zelfs financiële waarde als je geen wachtwoord of code hebt?
 
Daarvoor zijn speciale bedrijven die de benodigde kennis in huis hebben om de nabestaanden te helpen.
Hoe belangrijk kan het zijn om de laatste foto’s of muziekkeuze van iemand te weten bij een (plotseling / onverwacht) overlijden?  Kunnen contactgegevens wellicht helpen om vragen op te lossen?
 

Zorgvuldigheid voorop

Onze samenwerkingspartner Digital Life Legacy kan helpen met het toegankelijk maken van deze dierbare data. Hierbij staat de zorgvuldigheid voorop. Zij stellen gegevens veilig en geven rechtmatige erfgenamen op juridisch correcte wijze, toegang wanneer wachtwoorden of toestelcodes onbekend zijn. Digital Life Legacy is hét kennis- en expertisecentrum in Nederland wat betreft Digitale Nalatenschap en levert de volgende diensten:
•Toegankelijk maken van computers, laptops, tablets of telefoons waar nabestaanden de wachtwoorden en toegangscode niet van hebben.
•Het herstellen van defecte gegevensdragers zoals harde schijven, USB-sticks of geheugenkaartjes
•Verzorgen van presentaties en workshops over de digitale nalatenschap met tips over het zelf veiligstellen van dierbare data
•Onderzoek naar mogelijke aanwezigheid van cryptovaluta van overledenen
•Gratis advies over de online erfenis via hun kennisbank digitale nalatenschap met tips over bijvoorbeeld het opzeggen van een Facebookaccount van een overledene.
 

Vergelijk het maar met het lezen van een persoonlijk dagboek.

Wat natuurlijk in deze situaties wel een belangrijke afweging is, is of je alles wel moet willen weten, horen of zien.  Helpt het om het surfgedrag van iemand tot in detail te weten?  Zijn die bijzonder persoonlijke foto’s nou echt van toegevoegde waarde of had je die liever toch niet gezien? Net zoals bij een dagboek of fotoalbum kunnen alleen de nabestaanden die afweging maken.
  
Om te voorkomen dat het nodig is om hier een bedrijf voor in te schakelen is een lijst met codes en wachtwoorden natuurlijk veel gemakkelijker. Praat hier met elkaar over en als het dan toch nodig mocht zijn dan weet u dat er mogelijkheden zijn om u hierin ook bij te staan.
 
Wilt u hier meer over weten? Vraag het dan aan Nemas Uitvaartverzorging of neem rechtstreeks contact op met Digital Life Legacy.

Contact