Uitvaartfotografie


 
Waarom zou je foto’s willen van de uitvaart?
 
Bij het regelen van een uitvaart komt bij mij ook standaard de vraag voorbij of de nabestaanden behoefte hebben aan een vastlegging van bijzondere momenten van die periode. Of dat nu de hele periode van overlijden tot en met de begraving of crematie is of alleen het moment van de herdenkingsdienst.
 
Hier wordt verschillend op gereageerd.
Allereerst komt de vraag of dat dit nodig is. Mijn antwoord is dat dit natuurlijk niet nodig is maar ik vertel wel, ter illustratie, altijd uit eigen ervaring dat ik gezworen zou hebben dat de persoonlijke uitvaartbegeleider bij het overlijden van mijn vader diegene was die ook de uitvaart voorgegaan was. Dat kon helemaal niet want hij was op de dag van de uitvaart op vakantie en zat honderden kilometers weg. Zijn vrouwelijke collega heeft ons op de uitvaartdag begeleid.
Alleen maar om aan te geven dat je de (dag van de) uitvaart en/of de herdenkingsdienst in een bubbel zit en dat je daardoor zeker niet alles me kunt krijgen.
Of dat belangrijk is, is natuurlijk voor iedereen heel persoonlijk. Ook het antwoord op de vraag of je deze emotionele periode überhaupt zou willen herbeleven wordt natuurlijk ingegeven door je eigen emotie.
 
Sommigen hebben er niets mee en anderen willen wel een opname van de herdenkingsdienst. Gelukkig kiezen steeds meer mensen ervoor om ook foto’s te laten maken.
 
De redenen hiervoor zijn uiteenlopend maar dragen altijd bij aan het verwerkingsproces van het verlies.
Om er een paar te noemen
Een speciale foto van een moment kun je bij je dragen.
Een album pak je wellicht makkelijker met anderen dan een hele opname te gaan bekijken.
Je kunt mensen die aanwezig zijn geweest een hele persoonlijke herinnering sturen.
Er is geen behoefte aan een opname maar beeldmateriaal is wel gewenst.
Opgroeiende (klein) kinderen kunnen in de toekomst met andere ogen naar de gebeurtenissen kijken.
Verstilde emotie kan soms heel treffend vastgelegd worden en wordt dan niet overstemd door geluid of beweging. 
Natuurlijk kun je zelf of uit de omgeving iemand benaderen die foto’s kan maken. Daarnaast zijn er professionele fotografen die het juiste gevoel ontwikkeld hebben om tijdens de uitvaartperiode juist die momenten vast te leggen die het hart raken.
 
Zoals een van hen omschrijft:
Een prachtig, waardevol en liefdevol in memoriam. Voor nu, morgen en later Om herinneringen aan te vullen. Omdat zo’n emotionele gebeurtenis nu eenmaal in een roes voorbijgaat en beelden blijven.
 
Behoefte aan een extra fotodimensie bij de uitvaart? Vraag het je persoonlijke begeleider als die er zelf niet om vraagt.